dimecres, 27 de març del 2013

Tripulacions. La gent de bord de les barques de pesca

El conjunt d’homes que treballen a bord d’una barca de pesca és el que anomenem la seva tripulació. Tots ells són necessaris per a poder sortir a pescar. Cadascú té un paper clau durant la jornada de feina en mar i també quan arriben a port. Els seus rols, els horaris i les barques que utilitzen varien considerablement segons la tècnica de pesca que desenvolupen. Actualment a Catalunya els sistemes de pesca més representatius són l’arrossegament, l’encerclament, el palangre i els arts menors, aquests darrers conformats genèricament per diferents tècniques de caire artesanal com els tresmalls, les soltes, les nanses i els palangres.

Anar en mar comporta risc personal i incertesa respecte al fruit i el guany que se’n pot extreure. Ser pescador és un ofici que no s’assembla a cap altre dels que es desenvolupen en terra. En el seu medi, el marítim, treballen de forma ordenada i controlada. Les confraries, que agrupen els pescadors, fan una regulació i una defensa de la seva feina i dels interessos de tots els associats.

En aquesta exposició us presentem els membres de les tripulacions de les barques de pesca més comunes de Catalunya resumides en sis pescadors amb sis papers ben diferenciats. Us expliquem la seva feina, la tecnologia que utilitzen per a desenvolupar-la i el seu lloc a l’embarcació. A més a més fem un repàs d’aquells temes clau per entendre millor aquest ofici: l’associacionisme laboral, la formació, la tradició, la tecnologia o la seguretat.

Us animem a embarcar-vos i acompanyar-nos cap a un millor coneixement i reconeixement de les tripulacions: la gent de bord de les barques de pesca.

* Blau Naval anima als seus lectors a visitar aquesta exposició. Entendre els pescadors, posar-se a la seva pell, és també entendre Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada