diumenge, 15 de gener del 2012

Un mallorquí entre els desaparegurts del creuer naufragat*





Tot i que el govern espanyol havia anunciat a la tarda que els 177 ciutadans de l'estat que viatjaven al creuer de luxe naufragat a la costa de la Toscana, es trobaven sans i estalvis, més tard s'han donat per desapareguts tres malloquins. I ara, mentre la informació continua essent encara confusa, diverses fonts apunten que dos d'aquests tres desapareguts ja han estat localitzats. Resta desaparegut Guillermo T., un home de Palma, de 68 anys, que viatjava amb un grup de nou mallorquins, i del qual no es tenen notícies des del naufragi.
Vicente Salvador, mallorquí de 20 anys que vitajava en aquest grup de passatgers, ha explicat que van perdre la pista de Guillermo, oncle de la seva nòvia, quan intentaven abandonar el creuer. Salvador es troba ara, juntament amb els altres mallorquins, a Santo Steffano, capital del l'illa Giglio, on hi ha hagut el naufragi, a l'espera de notícies.
Les autoritats italianes han confirmat que de moment hi ha tres morts, però a mesura que han anat passant les hores --ja n'han passades més de vint-- s'ha anat confirmant el que la premsa italiana insinuava al principi amb molta prudència: hi ha desenes de desapareguts i aquest naufragi es pot convertir en una gran tragèdia. Vegeu en aquesta webcam en directe del port de l'illa com el vaixell, dins el qual no s'estima que hi hagi quedat ningú, s'acaba d'enfonsar.
El comandant, a la presó
Aquesta mateixa tarda el comandant del vaixell ha entrat a la presó després d'haver estat interrogat durant hores per la fiscalia. El comandant s'ha limitat a dir que el vaixell ha topat amb roques que no constaven a cap carta nàutica.
Amb tot, diverses fonts apunten que el vaixell s'ha desviat de la ruta, com Giorgio Fanculli, l'únic periodista a l'illa de Giglio, que gestiona el diari Giglio News, el qual ha quedat desbordat per l'allau de visites. Per Fanculli, que ha vist en directe el naufragi des de la costa, el vaixell era massa a prop de terra ferma, més que no pas habitualment. Aquest és el vaixell més gran que mai s'ha enfosat a tot el món. Era de construcció nova i comptava amb l'última tecnologia en seguretat.
Polèmica per les instruccions de la tripulació
Les causes són encara per determinar i les investiga la justícia. Però ja ha esclatat una altra polèmica. Segons diversos testimonis, la tripulació va informar d'un problema elèctric quan va marxat el corrent i després va instar els passatgers a anar als bóts salvavides per precaució. Però a partir d'aquest moment, no hi va haver cap mena d'instrucció ni es va explicar com calia deslligar les barques, cosa que va generar escenes de caos i fins i tot violència entre els passatgers i que, sempre segons els testimonis, va retardat hores l'evacuació del vaixell.
Els fets
Cap a les deu de la nit de divendres, a l'hora de sopar, el vaixell va quedar encallat, es va començar a inclinar i va marxar el corrent elèctric. Aleshores la tripulació va fer sortir els passatgers en bóts salvavides i helicòpters, però es van viure autèntiques escenes de pànic i diversos passatgers van saltar a l'aigua.
A bord hi viatjaven 3.200 passatgers, la majoria alemanys, francesos i italians, i un miler de tripulants. Els que han estat evacuats s'han allotjat en escoles i esglésies de l'illa. El vaixell havia sortit de Civitavecchia i tenia previst fer aturades a Savona, Marsella, Barcelona, Palma, Càller i Palerm. Els passatgers del nostre país que hi havia són tots fora de perill.
La companyia, Costa Cruceros, diu en un comunicat a la seva web que investiga el naufragi i que és una tragèdia que afecta profundament l'empresa.

* Notícia publicada a Vilaweb. Lamentem aquest accident, i mostrem el nostre condol amb les famílies dels morts. Esperem que es trobin tots els desapareguts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada