dijous, 20 d’octubre de 2011

ICTINEU 3 - UN PROJECTE DE SUBMARINS CATALÀ


Que els catalans tenim un lloc en la història dels submarins, és un fet. Que no vam ser, o no vam voler, un referent de la indústria naval, també. No obstant, la genialitat inventiva del nostre país ha persisitit. I vet aquí que un equip d'enginyers i empresaris estan portant a terme el projecte de submarí de recerca científica. Com diu al seu web:

"L' ICTINEU 3 està concebut com un submarí modern el qual incorporarà materials i tecnologies innovadores, així com tècniques de construcció avançades i sistemes energètics no contaminants, sistemes de gestió i control intel·ligents i últimes tecnologies en sistemes de posicionament, navegació, comunicacions i sensors. Serà un aparell de gran versatilitat, pensat per a poder ésser transformat i actualitzat a mesura que avancin les innovacions tecnològiques. Un submarí que serveixi de base per a qualsevol exploració i experiment científic que es pugui dur a terme sota el mar."

Respecte les seves capacitats tècniques, trobem el següent: 

"El submarí tindrà la capacitat de baixar fins a profunditats de 1200 metres, i això el situarà entre els 9 submarins del món amb més capacitat de profunditat d'immersió. A cada immersió podran baixar un total de 3 persones, en missions de vàries hores (autonomia de 10 hores, tot i que la missió estàndard es calcula de 3 a 6 hores), amb una autonomia de seguretat de 5 dies. La part frontal serà una cúpula de metacrilat que oferirà a la tripulació un gran camp de visió i exploració, excel·lent per a filmacions de gran qualitat. S'equiparà amb dos braços robòtics de grans prestacions (6 graus de llibertat, 1,5 metres d'abast, pinces intercanviables...) i amb diferents instruments de sondeig que s'usen en treballs i investigació marina."

El que sobta més de tot, és la part del finançament. Es fa per subscripció popular, mitjançant donacions i patrocinis. D'una banda, felicitem la iniciativa dels promotors. Però de l'altra, ens trobem de nou que a Catalunya no sembla haver-hi voluntat ( ni de les institucions ni de la patronal), de generar un indústria competitiva. En qualsevol cas, desitgem tota la sort del món al projecte Ictineu 3.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada