El Port de Tarragona acollirà un dels vaixells de guerra més grans del món el pròxim mes d'abril. El USS Dwing Eisenhower, de la flota americana, farà escala durant quatre dies a Tarragona, segons ha avançat avui el Diari de Tarragona. El vaixell de guerra porta fins a 90 aeronaus, entre avions i helicòpters, i més de 6.000 persones, entre personal aeri i tripulació. Si s'acaba confirmant l'arribada d'aquest vaixell a les costes de Tarragona, es convertiria en la nau més gran que mai hauria atracat al Port de Tarragona. Ho faria al Dic de Llevant o al Moll de Cantàbria.
Tot i que sembla confirmat que el vaixell de guerra americà farà escala a Tarragona, des del Port de Tarragona expliquen que la confirmació oficial no es farà fins pocs dies abans. Fa poques setmanes un comandament de l'exèrcit americà va ser a Tarragona per analitzar les instal·lacions del Port. Tot i que, Tarragona va ser durant un temps una ciutat contrària als vaixells de guerra americans, el passat 15 de març CiU i el Partit Popular van votar-hi en contra (amb l'abstenció del PSC i només el vot a favor d'ICV) i des de llavors que la ciutat pot tornar a acollir militars al Port.
Una oportunitat econòmica per la ciutat
La portaveu del Govern municipal, Begoña Floria, en declaracions aNotíciesTarragona.cat ha recordat que el «Port de Tarragona fa molts anys que rep vaixells de guerra i portaavions americans» i que l'Ajuntament de la ciutat «sempre ha treballat des de l'àmbit del respecte a les relacions internacionals». Floria afegeix que «la cultura de la pau a la qual donem suport no té res a veure amb l'antimilitarisme».
La portaveu ha volgut recordar també que l'arribada del portaavions JFK a Tarragona l'any 2004 va tenir una repercussió de 4 MEUR als comerços de la ciutat. «Es tracta d'un impacte positiu molt important i més fora de temporada», afegeix Floria. En aquest sentit, el grup municipal de CiU ha valorat també de forma positiva els beneficis econòmics que pot aportar la tripulació del USS Dwing Eisenhower a la ciutat: «Hem d'aprofitar qualsevol oportunitat que hi ha per promocionar Tarragona i la sisena flota nordamericana ho és».
Per aquest motiu, la coalició demana que l'Ajuntament posi els mecanismes necessaris per aprofitar l'arribada de 6.000 persones «que poden tenir interessos molt diferents». Una promoció en la qual no es començarà a treballar fins que no es confirmi l'arribada del vaixell, segons Floria. «Quan sapiguem més detalls decidirem que fem però com a mínim avisarem als comerços», ha explicat.
Crítiques a l'arribada del portaavions nuclear
Arga Sentís, portaveu d'ICV-EUiA, he explicat a NotíciesTarragona.cat que «el Port és una instal·lació civil i no militar que no hauria d'acceptar aquest tipus de vaixells». Sentis recorda que es tracta d'un vaixell que va amb proporció nuclear i que, per tant, amb la seva visita a Tarragona «no només es perjudica el compromís amb la pau sinó que comporta un risc per la població».
Pel que fa al suposat benefici econòmic que defensen la resta de grups municipals, la portaveu ecosocialista diu que «encara hem de veure les dades i si són acceptables» i recorda que pel JFK «es van omplir autocars de prostitutes». Sentís conclou que «si bé genera demanada en determinats sectors cal veure si és el que vol l'Ajuntament. Entre els casinos de BCNWorld i els soldats no anem pel bon camí».
La plataforma Tarragona patrimoni per la pau recorda que «el Port i l'Ajuntament sempre havien dit que no permetrien l'arribada de vaixells nuclears». Amadeu López, membre del col·lectiu, lamenta que «una vegada més els diners estan per sobre de la voluntat popular» i recorda que «és la primera vegada que ve un vaixell amb propulsió nuclear a Tarragona».
La CUP demana al PSC que es posicioni
La CUP exigeix al grup municipal del PSC que es posicioni d'una vegada sobre aquesta possibilitat, després de l'última abstenció al plenari. Creuen que el govern de la ciutat està sent còmplice de l'acolliment d'aquests bucs i, per tant, dels esdeveniments bèl·lics a l'est del Mediterrani. Apunten que això pot comportar la militarització de Tarragona i futurs perills per a la població —a causa de la propulsió nuclear dels bucs—.
D'aquesta manera, la Candidatura es fa seu l'argumentari de deu punts de la Coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau, entitat antimilitarista referent a la ciutat, que va emetre l'abril passat i en què assenyala, entre d'altres, la falsedat dels motius dels «suposats beneficis econòmics» que podria generar la visita de soldats al port tarragoní. En aquest sentit, demanen a CiU el "dret a decidir" dels tarragonins sobre aquest afer, deu mil dels quals van votar en una consulta popular contra aquests vaixells de guerra.
* Notícia publicada a Nació Digital. És una gran notícia per Tarragona i per Catalunya l'arribada de l'"Ike". Animem a tots aquells qui puguin, si els és possible, anar-lo a visitar.
L'Arga Sentís aquesta es el prototipus catalá i esquerranós que se l'agafa amb paper de fumar (bé, ella ben bé no).
ResponEliminaMés fanàtica que racional o antimilitarista visceral que no ha sortit del maig del 68 (que segurament no ha viscut mes que a través de pamflets)
Naus de propuilsió nuclear ja fa decades que naveguen sensa cap problema... i, sí, ara el primer petará a Tarragona.
Edu
Certament, coronel, però us faré una precisió. Agafar-se-la amb paper de fumar, en l'àmbit militar, no ha estat quelcom impropi per a cap partit o entitat ( amb honroses excepcions), de la societat catalana. Un element tant trist com cert, tot i que comencen a mostrar-se símptomes de canvi.
ResponElimina