dijous, 8 de novembre del 2012

L'Ictineu 3 necessita ajuda*

El submarí científic català Ictineu 3 -el submergible més modern del món que situaria Catalunya i l’Estat com a sisena potència mundial en capacitat d'immersió tripulada- és a punt de sortir a la llum però, quan falten pocs mesos per completar-lo, la manca de finançament pot fer endarrerir de manera considerable el projecte. La primera immersió està prevista a principis de 2013. Per això l'empresa responsable -Ictineu Submarins- va engegar ja fa una any una campanya de subscripció popular adreçada a particulars, empreses i entitats que ara es veu obligada a perllongar per poder veure acabat el submarí.

A aquestes alçades, segons els responsables, i a curt termini, aquests diners no es poden aconseguir ni pels mitjans habituals per a projectes de R+D+I ni a través de préstecs bancaris o inversors privats. Fins ara, s'han recaptat uns 71.000€ i ara el projecte busca un impuls final amb l’objectiu de recaptar els 200.000€ necessaris per poder enllestir el muntatge, la certificació i les proves de mar.

“Apadrina l’Ictineu 3”

Ictineu Submarins fa una crida per ampliar la col·laboració i difusió d’aquest projecte 100% català, cercant el suport de la societat civil i del país a través de la subscripció popular online per fer reviure l’esperit de Narcís Monturiol, creador dels submarins Ictineu 1 i 2.



L'esforç es traduirà en grans beneficis per a la societat ja que Catalunya disposarà d'una potent eina d'intervenció i investigació submarina. A través del web www.ictineu.net, els subscriptors populars poden fer donacions a partir de 10€ fins a 10.000€, amb dret a diferents premis, com l’oportunitat de fer una immersió al fons marí. Pels primers 500 subscriptors que facin una aportació de 50€ fins a 1000€, entraran al sorteig de dues immersions al fons marí amb l'Ictineu 3. Fins ara, més de 240 persones ja han apadrinat el submarí, que s’afegeixen a les més de 150 persones, empreses i institucions que ja van apostar pel projecte abans de la campanya.

Han calgut 8 anys, més de 55.000 hores de treball i 2,1 milions d'euros invertits per arribar fins a aquest punt de no retorn on encara no es pot veure el final del túnel. Els diners ingressats fins ara provenen en un 12%, de subvencions públiques; un 52%, de préstecs; un 30%, de capital privat; i un 7%, de vendes i donacions.

Ictineu 3, submarí català punter a nivell mundial

Gràcies a la subscripció popular, Catalunya pot tenir a partir del 2013 el submarí científic més modern del món. Tan sols cinc grans potencies mundials estaran per davant (Xina, Japó, Rússia, França i Estats Units), cosa que pot fer situar Catalunya com la sisena potència mundial en capacitat d'immersió tripulada.

Actualment, a l'Estat espanyol no existeix cap eina amb prestacions similars. Si bé algunes institucions han comprat vehicles tele-operats no tripulats que poden baixar fins a 1.000 o 2.000 metres, aquests (encara) són més petits, tenen menys potència i menys capacitat de treball

L'Ictineu 3, amb capacitat per submergir-se fins a 1.200 metres de profunditat amb tres tripulants, serà el 10è submarí més profund del món, amb una gran cúpula de metacrilat de 1,5 metres de diàmetre exterior, que oferirà a la tripulació un ample camp de visió i exploració mai experimentat fins ara i excel·lent per a múltiples tasques científiques, mediambientals i econòmiques pel país, com pot ser el gran potencial per a immersions per a turistes amb inquietuds per a l’ecologia i la biologia submarina.

D’aquesta manera, l'Ictineu 3 podrà explorar gairebé el 50% dels fons del mar Mediterrani i esdevindrà l'eina amb la que es podran fer la major part dels descobriments científics submarins dels propers anys en aquesta zona.

A més a més, aquest submarí revolucionari també podrà desenvolupar tasques inimaginables fins ara, gràcies a l'innovador sistema energètic, pioner al món, que s'ha desenvolupat a partir de bateries d'ió liti polímer tolerants a pressió: un sistema cinc vegades més lleuger que els mètodes convencionals aplicats en aquests casos.

Els beneficis del submarí Ictineu 3 per a la societat

L’Ictineu 3 serà un submarí de gran utilitat al nostre país, que compta amb centenars de quilòmetres de costa en el mar Mediterrani. A banda de satisfer les necessitats dels científics, el submarí també serà una eina crucial en múltiples aspectes com: control i fre de l'espoli que està patint el patrimoni submergit; treballs oceanogràfics; treballs de prospecció, filmació, estudi i protecció del patrimoni submergit; estudis geològics, suport a l'estudi i gestió dels recursos pesquers; investigació d’ecosistemes marins, neteja d’escombraries del fons marí; i tot un conjunt de treballs subaquàtics com la revisió de canalitzacions, cablejats, plataformes, emissaris, prevenció de riscos ecològics, seguiment i avaluació de desastres ecològics o activitats perjudicials per als fons marins.

Aquest submarí serà també una eina excepcional a l'hora de resoldre possibles desastres ecològics com el Prestige, intervenció en desastres humans o la vigilància del patrimoni arqueològic submergit, que no es va poder fer en el cas Odyssey, per exemple.

Es pot trobar tota la informació sobre el projecte i els mecanismes de donació a través del webwww.ictineu.net (apartat www.ictineu.net/empresa/index.php?m=5)

Més informació útil per a premsa: www.ictineu.net/premsa



* Blau Naval, per descomptat, dóna suport al projecte Ictineu 3 i animem a tothom qui pugui, donar-hi un cop de mà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada