diumenge, 19 d’agost del 2012

L'exportació de contenidors creix un 5% al Port de Barcelona durant el primer semestre*


Les exportacions del Port de Barcelona mantenen el seu impuls durant el primer semestre de l’any, tal com demostra l’informe del departament d’Estadística de l’Autoritat Portuària. En l’apartat de contenidors, les exportacions han experimentat un creixement del 5% entre gener i juny, mantenint el dinamisme dels darrers mesos. Cal destacar que, pel que fa a resultats mensuals, el mes de juny ha registrat el millor comportament, amb un intens repunt a l’alça del 14% que es concentra bàsicament en els mercats emergents (la Xina, Algèria i Argentina).

D’altra banda, els vehicles nous són el producte que està registrant un millor comportament pel que fa a les vendes als mercats internacionals. Així, entre gener i juny les terminals especialitzades del Port han canalitzat un total de 197.613 automòbils d’exportació, amb un creixement acumulat del 14,4% respecte al mateix període de l’any anterior. De fet, les exportacions ja suposen el 58% de tot el moviment de vehicles al Port de Barcelona. Les principals destinacions de venda d’aquests productes són Alemanya, Algèria, Austràlia, la Xina, Mèxic, Rússia, Marroc i, en menor mesura, Ucraïna i Tunísia.

En conjunt, el Port de Barcelona ha manipulat un total de 343.620 vehicles fins al mes de juny, xifra que inclou les unitats d’exportació, importació i del tràfic domèstic (cabotatge). En el que portem d’any, juny ha estat el mes de major dinamisme, ja que el volum de automòbils manipulats ha crescut un 21%.

Les exportacions són, doncs, el tràfic que millor està resistint els embats de la crisi, esdevenint cabdals per diversificar la baixada del mercat intern, tant a Espanya com a Europa, i garantir la supervivència de moltes empreses.

Recuperació del tràfic de hinterlandPel que fa al conjunt de mercaderies que passen pel Port, cal destacar que el tràfic de hinterland (importacions i exportacions) registra per primer cop aquest any un resultat positiu del 2%, principalment degut als bons resultats del mes de juny (+15%). Aquests increments responen sobretot al bon comportament dels granels sòlids i líquids i a les exportacions de contenidors i d’automòbils. Amb aquests resultats, el tràfic de hinterland experimenta una important recuperació i assoleix gairebé els nivells de 2008.

El tràfic total del Port de Barcelona durant el primer semestre s’ha situat en 21,4 milions de tones de mercaderies, marca que representa un descens del 5% en comparació amb el volum transportat durant el mateix període de 2011, fruit en bona mesura del descens dels contenidors de trànsit.

Malgrat l’impuls dels contenidors d’exportació, la càrrega contenitzada d’importació ha registrat un retrocés del 14%, mentre que els de trànsit han experimentat la reducció més important (-49%). Així, en conjunt, fins al mes de juny la infraestructura catalana ha manipulat un total de 847.973 TEU, un 20% menys que al primer semestre de l’any passat.

Increment dels granels líquids i sòlidsEls granels líquids, tot i acumular un descens del 5%, milloren els resultats del període anterior (-10%) gràcies al bon comportament d’aquest tràfic durant el mes de juny (+23%). Aquesta millora s’explica sobretot pels hidrocarburs (gas natural i productes petrolífers) que creixen el mes de juny un 19%.

L’avanç més rellevant s’ha produït en el capítol de sòlids a granel. Durant el primer semestre el Port de Barcelona ha manipulat un total de 2,4 milions de tones de granels sòlids, un 43% més que a l’any anterior. L’increment es deu, principalment, a l’excel·lent comportament de productes com el ciment, clínquer, cereals i farines.

Més de 1,3 milions de passatgersPel que fa als passatgers, cal destacar que durant el primer semestre han passat pel Port de Barcelona un total de 1,3 milions de viatgers, dels quals 413.713 van viatjar a bord de ferris i 905.145 ho van fer a bord de creuers.

Tot i que la xifra de creueristes representa un retrocés de 10 punts percentuals respecte a 2011, és important assenyalar que els resultats del mes de juny han estat més favorables i pràcticament s’ha assolit el mateix volum de passatgers que l’any anterior. Per tipologia de passatge, els viatgers en trànsit són els que presenten un major descens (-20%), mentre que els de turnaround –que tenen una major repercussió econòmica per a la ciutat- es mantenen pràcticament estables respecte a 2011.
* Notícia publicada al web del Port de Barcelona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada