dimecres, 20 de novembre de 2013

Les democràcies marítimes salpen cap a les Filipines: on són les quatre barres?

El Tifó Haiyan / Yolanda, un dels més destructius dels darrers temps, ha deixat al seu pas per les Filipines un reguerot de mort i destrucció. Encara no se sap amb exactitud la xifra de morts i damnificats, però les dades que esmenten les organitzacions internacionals i els mitjans de comunicació són esfereïdores.

Enmig d'aquesta desolació però, un raig d'esperança. Les democràcies marítimes s'han mobilitzat ràpidament, desplegant uns mitjans navals i aeris impressionants en un intent de limitar les conseqüències d'aquesta catàstrofe natural. Un cop passada la tempesta, sorgeixen nous perills com ara la manca d'aigua potable i les epidèmies. Països com el Regne Unit, Estats Units, i el Japó, d'acord amb les autoritats filipines, han desplegat vaixells i avions a la zona.

Malauradament la manca de mitjans navals impedeix que Catalunya, nació a la que escau indubtablement l'etiqueta de democràcia marítima, de fet n'és la més antiga (malgrat tres segles sense marina i sense democràcia), se sumi a aquest esforç internacional. Això no vol dir però que no sigui imperatiu seguir la situació, tant per raons humanitàries, com per a contribuir al debat sobre els mitjans dels que la Catalunya estat s'haurà de dotar en el camp de la seguretat i la defensa.

Camp que inclou, no ho oblidem, l'assistència a les autoritats civils, domèstiques i aliades, en as de grans catàstrofes naturals, així com la lluita contra determinades amenaces naturals com ara els asteroides.

Podeu consultar l'article sencer clicant en aquest enllaç.


*Article publicat al CEEC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada