divendres, 2 d’agost de 2013

El submarí científic ICTINEU 3 busca la persona que trencarà l’ampolla el dia del seu bateig al mar*

Es crea una campanya de micromecenatge com a últim recurs per acabar el projecte català

L’equip del submarí català ICTINEU 3 ha impulsat una campanya de micromecenatge o crowdfunding, a través de la plataforma Verkami (http://vkm.is/Ictineu3), com a últim recurs per aconseguir els 60.000€ necessaris per poder finalitzar el projecte i posar el submarí sota l’aigua el proper mes de setembre. Fins ara, s’han recaptat més de 17.000 euros gràcies al nombrós suport de gairebé 300 mecenes, però això no és suficient per assolir el repte i Ictineu Submarins fa una crida a empreses i institucions perquè també hi participin. S’han establert contraprestacions especials per a aquelles empreses que patrocinin entre 1.000 i 20.000€. Una de les recompenses més originals és l'oportunitat, per a un sol mecenes (particular o empresa), de trencar l'ampolla de cava durant l'avarada, el “bateig” del submarí.

L'equip de l'ICTINEU 3 també cerca l'empresa de begudes que vulgui patrocinar el “bateig” del submarí utilitzant la seva marca de cava, vi o qualsevol altra beguda. Aquest patrocinador tindrà una visibilitat destacada i els drets a utilitzar el submarí per a la seva publicitat o per a una edició especial de la beguda.

A hores d'ara ja hi ha 11 empreses que han esponsoritzat l'ICTINEU 3. En aquests últims dies, empreses internacionals del sector de la tecnologia submarina estan donant el seu suport al projecte en forma de suport econòmic i d'esponsorització en equips i serveis. A banda, totes aquelles empreses que patrocinin l'ICTINEU 3 tindran una visibilitat destacada al carenat del submarí, al seu web i en propers esdeveniments. A més, comptarà amb descomptes i immersions gratuïtes. Es pot participar a la campanya a partir de 10€ i a partir de 50€ els mecenes entren en el sorteig d'una immersió. Al lloc web de la campanya es pot visualitzar en detall: http://vkm.is/Ictineu3

Després de 150 anys, l’empresa Ictineu Submarins, constructora del submarí científic, vol recuperar el llegat de Narcís Monturiol i tornar a situar al país al capdavant de l'exploració submarina construint l'ICTINEU 3, un dels submarins més potents del món, el 9è que podrà baixar a més profunditat i que convertirà Catalunya en 6a potència mundial en capacitat d’immersió tripulada. Ara el país no pot deixar perdre altre cop un projecte d'aquesta envergadura. És una qüestió de tecnologia estratègica que donarà l'accés a la porció del Planeta Terra més gran: el 70% que està coberta per mar.

Després d'haver-s’hi invertit 2,5 milions d'euros i 10 anys de recerca i desenvolupament, ara el projecte necessita una darrera empenta econòmica un cop esgotades totes les vies habituals de finançament per a un projecte de R+D+I. L'esforç per acabar el submarí científic es traduirà en grans beneficis per a la societat ja que Catalunya disposarà d'una potent eina d'intervenció i investigació submarina. El termini per aconseguir-ho és de 40 dies i aquesta és la segona campanya catalana de Verkami on es fa una crida a recollir una major aportació després del projecte de micromecenatge del documental “L'Endemà” d’Isona Passola.

Aquest projecte ha pogut créixer en part gràcies a les col·laboracions desinteressades de molta gent. Ara, les noves aportacions recollides serviran per comprar l’equipament imprescindible que encara falta al submarí, per pagar l’estructura i personal necessaris per a les últimes setmanes de muntatge, per les proves de taller i per poder fer les primeres proves de mar de l’ICTINEU 3.

L’ICTINEU 3, un projecte català reconegut internacionalment

Aquest submarí ha estat reconegut com a projecte de R+D+I per les diferents administracions catalanes i estatals. També a nivell internacional el submarí ha rebut elogis en els més prestigiosos congressos de tecnologia submarina, com el nord-americà Underwater Intervention, així com el reconeixement d’organitzacions del sector de primer nivell, com és el cas del centre francès IFREMER, que ha mostrat interès en les prestacions del pioner sistema de bateries d’ió-liti-polímer desenvolupat per l’equip del submarí. Malgrat tot, el finançament públic mai no ha estat suficient per dur a terme un projecte d’aquesta envergadura.

Els beneficis de l’ICTINEU 3

Aquest 2013 Catalunya pot disposar d'una potent eina d'intervenció i investigació submarina, i el país es convertirà en la sisena potència mundial en capacitat per a baixar a més profunditat, fins a 1.200 metres. L’ICTINEU 3 estarà al servei dels qui gestionen els recursos marins i el patrimoni, dels científics, arqueòlegs, universitats, entitats, i tots aquells que volen conèixer millor els nostres mars i oceans. És un projecte nascut amb vocació de servei públic i amb un gran pes estratègic, tal com li correspon a un país amb vocació d'estar a l'avantguarda mundial. En paral·lel, la tecnologia submarina, amb un fort creixement a nivell internacional, pot ser un gran generador de llocs de treball qualificats, de riquesa i coneixement, un factor que segur que contribuirà a fer sortir el país d'aquesta crisi. En aquest sentit, cal destacar que, segons els primers estudis del Pla Estratègic del Sector de la Tecnologia Submarina a Catalunya que estan realitzant a l'Associació Institut ICTINEU Centre Català de Recerca Submarina, en un horitzó de 10 anys, aquest sector podria donar feina d'alta qualificació a més de 5.000 persones i generar un volum de negoci de més de 2.500 milions d'euros anuals. De tot aquest volum de negoci, l'exportació en representaria més del 70%.

IMATGES: http://bit.ly/12osKVE + www.ictineu.net/premsa/Imatges
MÉS informació útil per a premsa: www.ictineu.net/premsa

* Nota de premsa publicada per l'equip de premsa del Projecte Ictineu. Us animem a fer-ne molta difusió i, en funció de les vostres possibilitats, hi feu contribucions econòmiques. És una oportunitat històrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada