divendres, 25 de gener del 2013

Èxit de la presentació de l'ICTINEU 3 als Estats Units*

L'equip del submarí del director de cinema James Cameron s'interessa per l'ICTINEU3


Els responsables del submarí ICTINEU 3 -primer submergible científic tripulat de Catalunya i l'Estat- ha presentat al congrés internacional Underwater Intervention 2013 (www.underwaterintervention.com), celebrat a Nova Orleans (EUA), les seves bateries d'ió-liti-polímer desenvolupades durant els últims 5 anys i que són les primeres d'aquest tipus en tot el món certificades i tolerants a la pressió. Aquestes bateries, que contenen 4 vegades més d'energia per pes i volum que les normals d'àcid plom, són compactes, funcionen sota l'aigua fins a altes profunditats i s'han convertit en les primeres a oferir una gran capacitat energètica (més de 10 KW/h) en aquest context.


La presentació internacional en primícia ha tingut un gran èxit entre els assistents experts en tecnologia submarina. En concret, l'audiència de Nova Orleans ha elogiat la quantitat i qualitat de tests que s'han realitzat per verificar la viabilitat i seguretat de les bateries, l'anàlisi de riscos i el procediment en el seu disseny. D'aquesta manera, l'empresa catalana ICTINEU Submarins ha estat la primera a nivell mundial en tenir un producte acabat d'aquestes característiques, comercialitzable, fiable, segur i certificat per a submarins tripulats, que també es pot aplicar a altres tipus de vehicles i plataformes submarines.

En el transcurs del congrés internacional, tant les bateries com el propi submarí ICTINEU 3 han aixecat moltes expectatives i interès per part de tots els participants, amb possibilitats de negoci a nivell internacional. En aquest sentit, algunes empreses i institucions ja s'han interessat pel sistema de bateries desenvolupat per ICTINEU Submarins per aplicar-lo a altres vehicles.

Admiració de l'equip de James Cameron enmig d'un programa de luxe

L'equip de l'ICTINEU 3 també ha rebut elogis tant pel seu disseny com per les seves funcionalitats, prestacions i qualitat en la construcció. De fet, el disseny català ha estat considerat com el submarí “més bonic i elegant” de la fira.  En especial, l'equip i l'enginyer en cap del James Cameron s'han interessat molt pel disseny i construcció de l'ICTINEU 3, afirmant que “és un projecte excel·lent” i que “a James Cameron li agradaria molt”.

El programa d'Underwater Intervention 2013 ha estat de luxe i ha comptat amb les següents presentacions: submarins ALVIN (EUA, 4.500m), MIR 1&2 (Rússia, 6.000m), SHINKAI 6500 (Japó, 6.500m), JIAILONG (Xina, 7.000m, que el 2012 ha iniciat les seves primeres immersions), NAUTILE (França, 6.000m), VIRGIN OCEANIC (EUA, 11.000m), DEEPSEA CHALLENGER (submarí amb el qual James Cameron va baixar a 10.989m de profunditat la passada primavera), una presentació del capità Don Walsh, que el 1960 va baixar amb el batiscaf TRIESTE a 10.916m i dues presentacions de l'ICTINEU 3, entre moltes altres.

A banda de l'equip de James Cameron, durant el congrés, els impulsors del submarí ICTINEU 3, Carme Parareda i Pere Forès, han tingut l'oportunitat de poder conversar i intercanviar impressions amb Chris Welsh (co-fundador de Virgin Oceanic) o l'esmentat capità Don Walsh, entre d'altres, els quals també han vist amb bons ulls el projecte català.

Els submarins tripulats, un sector a l'alça


En el congrés d'enguany, de referència mundial en tecnologia submarina, s'ha pogut constatar clarament que els submarins tripulats són un sector amb fort creixement ja que la participació i número d'assistents en la secció de submarins tripulats (que aquest any celebrava la desena edició) s'ha duplicat respecte les anteriors, superant de molt la participació en les altres seccions (vehicles autònoms, submarinistes professionals...).  Entre operadors i constructors, hi han estat representats més de 57 submarins civils.

S'han presentat els últims resultats dels submarins acabats de construir enguany, la majoria per a molta profunditat. També s'ha anunciat l'inici de la construcció d'almenys 11 submarins nous a tot el món per aquest 2013.

Dins del mateix marc del congrés internacional, ha tingut lloc també la reunió anual del comitè de submarins tripulats de la Marine Tecnology Societry (MTS) amb la representació dels centres oceanogràfics més importants del món: Karen Kohanovich de la NOAA (EUA), Weicheng Cui del China Ship Scientific Research Centerm (Xina), Itaru Kawama de JAMSTEC (Japó), Anatoly Sagalavich del P. P. Shirshov Institute of Oceanology (Rússia). En aquesta trobada hi han assistit autèntiques autoritats del sector, com l'esmentat Don Walsh, que el 1960 va baixar a la fosa de les Marianes a 10.916m de profunditat; Robert Surma i Harald Pauli, vicepresident i cap respectivament del departament de tecnologia submarina de la certificadora Germanischer Lloyd; i empreses constructores i operadores de submarins tripulats. En aquest cas, Catalunya i l'Estat espanyol han quedat representats per Carme Parareda i Pere Forès, de l'Associació Institut ICTINEU - Centre Català de Recerca Submarina.

Per últim, cal destacar que s'han fet diverses presentacions i taules rodones focalitzades en la seguretat i la certificació, de la mà de les entitats de certificació Germanisher Lloyd, ABS, NAVSEA, i dels delegats responsables de les forces especials i comandaments de l'armada dels Estats Units.

CONTACTE DE PREMSA:
Albert Riera
comunicacio@ictineu.net
661 108 175

ANNEX INFORMATIU adjuntat a sota
IMATGES: http://dl.dropbox.com/u/41932531/ICTINEU3_Imatges_Press.rar

www.ictineu.net

* Felicitem a l'equip del projecte ICTINEU per la seva tasca, i els animem a seguir endavant. Sens dubte, Catalunya té talent, només cal posar-hi els mitjans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada